WwW.MaNiSa.iWaRP.CoM
TRoMBoZ FRee SHoP Click here!

Scriptler

Chat

Hava

İller arası mesafe

Döviz

SMS

Telefon Rehberi

Anasayfa
Manisa-45
Manisa
Nifus ve idari yapı
Egitim
Turizm
Ulaşım
Tarihi
Cografyası
Kültürü
Ekonomi
Manisa Tarzanı
İlçeleri
irc.zurna.net #MANİSA
Kanal Özellikleri
Bizler
Bize Katılın
Operator Kuralları
a
Tromboz Script V3.5
TRoMBoZ BoT
a
Fotograflar
Manisa fotoları
Diger Fotolar
Site Hakkında
Giriş Sayfası Yap
Sık Kullanılanlara ekle
Ziyaretci defteri
E-mailinizi ekleyin
Reklam verin
Oyunlar
Linkler
Webmaster
Ben
abc
abc
abc
ICQ=96572190
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc
abc

Manisa ve ilçelerinin tarihi

Batı  Anadolu’da  Spil  Dağı    ile Gediz Nehri arasında   bulunan   Manisa,  Ege     bölgesinin önemli  kentlerinden biridir. Değişik kaynaklara göre     Manisa  tarihi  M.Ö 3000 yıllarına kadar inmektedir.     TANTALİS, SİPYLOS  MAGNESİA gibi    adlarla     anılan   yerleşimlere      sahne olmuştur.   Yörede  çıkan  buluntu ve    yazılı kaynaklardan  Manisa  ve  çevresinde  HİTİT, AKA,     FRİGYA,  LİDYA,  HELLEN,   ROMA   ve BİZANS Uygarlıklarının Yaşadığı  bilinmektedir

Geçmişte hayli önemli kentler olduğu bilinen AKHİSAR THYATERİA -SALİHLİ-SARDES, ALAŞEHİR-PHİLADELPHİA ve Manisa merkezde bulunan SANDIKKALE-MAGNESİA ve Yuntdağı Köseler köyü sınırları içindeki AİGAİ bunlardan bazılarıdır.

Bizans döneminin önemli piskopusluk merkezlerinden biri olan Manisa 1313 yılında Saruhanoğulları tarafından Bizanslılardan alınmış ve Magnesia olan adı Manisa olarak değiştirilerek Saruhanbeyliğinin merkezi olmuştur.

Sandıkkale eteklerinde bulunan;ULU CAMİİ ve KÜLLİYESİ,MEVLEVİHANE ve SARUHANBEY TÜRBESİ Beylikler döneminin günümüze kadar ulaşabilen eserleridir. Yaklaşık 90 yıl Saruhanoğullarının egemenliğinde kalan Manisa ,HIZIR ŞAH döneminde Osmanlı yönetimine geçmiştir. Bu dönemde sosyal ve ekonomik yaşantısı daha düzenli hale gelen kent Osmanlı şehzadelerinin yetiştirildiği yerlerden biri olmuştur.

1437-1595 yılları arasında ll.Murat,Fatih Sultan Mehmet,Kanuni Sultan Süleyman,lll.Mehmet ve lll.Murat Manisada şehzadelik yapmışlardır. Şehzade ve ailelerin Manisa’da kaldıkları dönemlerde kent önemli ölçüde imar görmüş, eğitim, kültür, sanat ve ekonomik yönden önemli gelişmeler olmuştur. Bu gelişmeler nüfus artışı ve şehirleşmeyi de beraberinde getirerek Manisa’nın 16.yüzyılda sosyal ve idari açıdan önemli bir merkez haline getirmiştir.

Manisa, 27 Mayıs 1919-8 Eylül 1923 tarihleri arasında Yunan işgali altında kalmıştır.8 Eylül 1923 tarihinde işgalden kurtarılan Manisa Cumhuriyet döneminde de gelişmesini sürdürmüştür. Tarımda modernizasyona kısa sürede geçilmesi ile ürün çeşitlerinin ve verimliğin artırılması, Soma Termik ve Demirköprü Hidroelektrik santrallerinin yapılması,ulaşımın gelişmesi,Organize Sanayi ve küçük sanayi bölgelerinin hizmete girmesi ile Manisa’nın sanayi,ticari ve tarımsal önemi artmış olup Celal Bayar Üniversitesi' nin kurulması ile Eğitim ve Kültür alanında da önemli gelişmeler kaydedilmiştir.

Genel hatları ile Manisa tarihi:

     .......... 1.Antik çağlarda Lidya (Lydia) bölgesi

       ..........a) Lidya (Lydia) krallığı dönemi

        ..........b) Antik çağda Manisa ( Magnesia)

2.Anadolu Selçuklu dönemi

3.Saruhanoğulları dönemi

4.Osmanlı dönemi

5.Kurtuluş savaşında Manisa

6.Türkiye Cumhuriyeti dönemi

.................a)Antik çağlarda Lidya bölgesi : Antik çağlarda bölgeye Lydia adı verilmekte idi. Lydia’lıların bu bölgeye hanği tarihte geldikleri bilinmemekle beraber, M.Ö 1200 yıllarında frigya’lılar ile aynı dönemde geldikleri düşünülmektedir. Lydia’lılar bu bölgeden M.Ö 546 yılına kadar hüküm sürmüşlerdir. Lydia’lılara ait yazı örnekleri ve okunmuş kitabelerinden bir kısmı bugün Manisa müzesinde bulunmaktadır. Lydia’lılar tarihte ilk kez para basan veya paraya devlet güvencesi veren kavimdir.

   Bugün itibarı ile Salihli ve Gölmarmara ilçeleri arasında bintepeler olarak bilinen yüzden fazla irili ufaklık tümülüs Lydia krallarının ve soylularının anıt mezarlarıdır.

.................b) Antik çağda Manisa : Antik dönemde Lidya bölgesinin ( Lydia) batı sınırını oluşturan (Mağnesia ad Sipylum) olarak isimlendirilen günümüz Manisa’sında ilk yerleşim, yerlikaya’da oluşmuş olup bu bölgede henüz bilimsel ve arkeolojik kazı ve araştırmalar yapılmamıştır. Bilgiler mitolojik anlatımlara antik yazarları ve gezginlerin verdiği bilgiye dayanmaktadır. Bu şekilde Manisa’nın daha önceleri de” tantalis “ olarak adlandırıldığını görüyoruz. Daha sonraları Manisa’nın Pers, Hellen ve Diodoklar, döneminde Manisa’daki yapılaşma hakkında günümüze ulaşan bilgiler yoktur.

   Doğu Roma İmparatorluğu döneminde Manisa Bizans Devleti içinde yeralmıştır. 7. yüzyılın başlarında Sansali’lerin ve aynı yüzyılın ortaları ile halife Muaviye’nin bu bölgeye akınlar yapmışlardır. Latinlerin 1204 yılında İstanbul’u işgal etmesi ile Bizans yönetimi İznik’te yeni bir imparatorluk merkezi kurmuş ne Manisa’yı da bu merkeze bağlamıştır.

   İznik İmparatoru 111. Loannes Ducas Vatatzes zamanın çoğunu Manisa’da geçirmiş ve 1254 yılında Manisa’da olmuş ve buraya gömülmüştür. Mezarının yeri halen belirlenemiştir.

2.ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ

   1075 yılında Anadolu Selçuklu hükümdarlarından Kutalmışoğlu Süleyman Şahın İznik’i alarak kendine başkent yapmasından sonra Manisa ve çevresindeki bazı kale ve şehirleri fethetmelerine rağmen o tarihte surlarla çevrili Manisa’yı alamamışlardır.

Devam etmek için tıklayınız ==>

 

MERKEZ LIST IZMIR TOPLIST'e üye olmak için tıklayınız TurkTop100 Turk50.com, Türk siteler